Lidenskap for bordtennis

Olav Haraldseid
Lederen vår er lidenskapelig opptatt av bordtennis. Han startet å spille i Fokus BTK i 1981, og var en defensiv spiller med et offensivt temperament, skal vi tro ryktene. “Sikkert ikke et godt valg for min personlighetstype”, ler han, “men jeg synes det var imponerende å se de beste "defferne", og jeg er fascinert av den spillestilen - burde nesten hatt stilkarakterer i bordtennis” sier han spøkefullt.

Olav spilte noen sesonger for farmeklubben til Fokus; Manglerud i Eliteserien, men det var ikke som spiller han skulle gjøre seg bemerket. Han hadde problemer med senebetennelse, og måtte egentlig gi seg med satsingen allerede som 17-åring. Siden han likte bordtennis så godt ble det en trenerkarriere i stedet, og her gjorde han mye for å lykkes. Olav var fast bestemt for å bli så god som overhode mulig, og det kan man vel si seg enig i. Han er fortsatt Norges høyeste utdannede trener med hovedfag fra Norges Idrettshøyskole (6-års fulltidsstudium), Olympiatoppens diplomtrenerseminar og Steg 4 fra Sverige.

Som hovedtrener i Fokus «innkasserte» han over 100 NM titler fra slutten av 80-tallet og ut sesongen 97/98 da han ga seg. Han var også landslagstrener for yngre, junior og senior i 7 år samt trener på Norges Toppidrettsgymnas.

Den 57 år gamle lederen av klubben kommer inn i hallen med et bredt smil. Han liker det han ser. “Gode ballvekslinger er kunst på et høyt artistisk nivå, og jeg trenger min daglige dose av gode ballvekslinger” sier han entusiastisk. 

- Hvorfor ga du deg som bordtennistrener?

 - Landslaget jeg hadde ansvaret for hadde hatt fremgang. De gikk fra bunnen i Europa og opp i midtsjiktet. Styret i NBTF valgte likevel å ansette en svensk trener for å videreutvikle spillerne ytterligere, og jeg fikk ikke fornyet tillit. Da måtte jeg finne en alternativ karrierevei.

Ambisjonene mine ble flyttet fra idrett til næringsliv over natten. Jeg søkte en jobb som opplæringssjef i Hakon Gruppen hos Stein Erik Hagen, møtte opp til intervju og fikk jobben dagen etter. Utrolig, men sant! Etter dette har jeg jobbet meg oppover; som personaldirektør i Circle K Norge og senere Europa, HR direktør i Equinor, Konserndirektør HR i NorgesGruppen og Direktør for stabsfunksjonene i Apotek1. Nå jobber jeg i mitt eget selskap med lederutvikling, assessment og strategisk HR. Etter å ha jobbet for noen i mange år føles det godt å selv kunne sitte med hendene på rattet, sier han.

 

Olav har ellers gitt ut flere bøker, og boken Mangfoldskapitalisme har faktisk blitt en bestselger.

 - Er det forfatter du har tenkt til å bli nå?

 - Tja, jeg går og tenker på å skrive en roman, men det må bli noe jeg gjør ved siden av alt annet. Jeg har ikke roen i kroppen til å gjøre dette på fulltid, men jeg liker å skrive, så noen flere bøker blir det nok.

 

- Du er æresmedlem i Fokus. Hvorfor sluttet du der og begynte hos oss?

 - Ja, det er et godt spørsmål som sikkert noen lurer på. Sannheten er kort fortalt at jeg ikke fikk anledning til å bidra med oppgaver jeg synes er spennende og som jeg har kompetanse på. Jeg opplevde det motsatte i Fornebu. Her opplever jeg at man setter pris på mitt engasjement på egentlig alle områder, og det er selvfølgelig veldig givende for meg. Hvis du først skal engasjere deg i noe, er det jo en fordel at man blir satt pris på.

 

- Hva synes du er bra med Fornebu?

- Jeg synes vi har en mangfoldig og inkluderende kultur hvor man verdsetter ulikheter og benytter det til klubbens beste. Vi har alle en godfot - derfor er det viktig å ta mennesker for det de er og bruke de styrkene man har. Det er vi flinke på. Vi har et godt samhold og vil hverandre vel til tross for at vi er forskjellige.  Vår forskjellighet er vår styrke. Jeg har liten tro på en filosofi som skal gjelde for alle. Tenkes det likt - tenkes det lite. Også er det så utrolig gøy å komme innom hallen – alltid "lættis" og moro.

Ellers tar vi godt vare på folk. I tillegg til å rekruttere og utvikle spillere er vi, i motsetning til flere andre klubber, også flinke til å beholde på de som har passert myndighetsalder. Det er en verdi i seg selv å beholde dyktige seniorspillere. Det er jo som seniorspiller det er viktigst å være god. I tillegg til at det er en egenverdi i dette, er det også et godt virkemiddel for å få frem de yngre. Vi har klart å få til et godt miljø blant elitespillere på seniornivå - det er det få om noen andre som har lykkes med. Her er vi unike og det gir oss konkurransefortrinn.

Vi har ellers en god hall for trening og konkurranser hvor vi nå har tilgang 24/7. Det gir oss gode rammebetingelser.

Olav er en av våre hovedsponsorer og har bidratt med flere hundre tusen inn i klubbkassa vår allerede.

- De fleste i din situasjon ville vel heller tatt ut pengene i utbytte til eget forbruk?

- For meg er det veldig verdifullt å se at klubben vokser og utvikler seg. Jeg er veldig stolt av klubben, styret, spillerne og trenerteamet. Vi har noe unikt på gang, men vi klarer ikke utløse potensialet uten en god økonomi i bunn. Vi må hele tiden «jage» inntekter og jeg synes det er hyggelig å kunne bidra med dette viktige arbeidet.

 

Vi i trenerteamet har et tett samarbeid sammen med Olav, der det diskuteres, planlegges og tilrettelegges på en meget god måte slik at vi kan gjøre Fornebu til en så fremgangsrik klubb som mulig. Olav fungerer som en slags mentor for oss trenere, der vi kan fremme det vi tenker og få fram ulike synspunkter. Han er en type som får saker gjort, og vi vet at hvis vi har noe som skal løses eller iverksettes, så vil det gå kort tid og så blir det gjort. 

Olav er ofte innom hallen og bidrar med kunnskap og stemning, noe som settes pris på av spillere og trenere. Det er fint med en leder som viser at han bryr seg om klubben, og som vi føler støtter miljøet helhjertet. 

 Olav er også med som trener igjen et par ganger i uken, noe som er en boost for elitepartiet vårt. Som trener er det ikke bare med bordtennis kunnskap som deles, men også mental og fysisk trening står på agendaen når han leder en trening. Engasjementet er å føle på hver gang Olav coacher en kamp, og det går rykter om at noen av spillernes beste seire har kommet med lederen i Fornebu som coach. 

 Fra jacuzzien på hytta til Olav i vakre Kragerø - til coaching benken på NM er det alltid god stemning og energi med Olav til stede. Turen til Kragerø hvert år med trenerteamet og førstelaget er en perfekt måte å feire året som var, samtidig som det setter standarden for sesongen som kommer. 

Vi i Fornebu BTK er takknemlige for innsatsen din og gleder oss til fortsettelsen!

Trenerteamet

26.9.2023

Trenerteamet